Als je nog niet precies weet wat je wilt in de bouw, dan is een bezoekje aan een open dag een goed idee. Daar kan Mees Laarman over meepraten. Hij ontdekte daar spontaan zijn passie. Nu metselt hij al ruim een jaar muren die staan als een huis!

Mees Laarman (18) zit in het tweede jaar van de opleiding Metselaar. Hij leert het vak in de praktijk bij HSB Bouw en is daar dik tevreden.

Je bent lekker bezig met de opleiding Metselaar. Waarom koos je voor dit vak?

‘Metselaar is het leukste vak dat er is! Aan het eind van een werkdag zie ik meteen het resultaat van mijn werk en elke muur is weer anders. Ik ben iemand die altijd bezig wil zijn. Zet mij niet op een kantoor achter een laptop!’

Heb je nog aan een ander vak gedacht, zoals timmerman of schilder? 

‘Ik ging naar de open dag van Bouwmensen om te kijken wat ik leuk vond. Timmerman of schilder leek me ook interessant. Totdat ik bij een paar gemetselde muurtjes stond. Ik keek ernaar en ik was overtuigd: ik wil metselaar worden. De docenten vond ik ontzettend aardig, enthousiast en behulpzaam. Ik voelde me direct thuis op deze school.’

‘Het is elke dag weer een verrassing wat voor muur je gaat bouwen’

Inmiddels zit je in het tweede jaar en kun je vast vertellen hoe je een goede muur metselt… 

‘Het vak heeft me altijd aangetrokken. Net als vrachtwagenchauffeur. Dat had in eerste instantie mijn voorkeur. ‘Jazeker! Je hebt een kuip met specie en een troffel. Je schept specie op de steen en legt de volgende steen strak aan de draad. Zo ga je door tot de muur helemaal vol is. Het is afwisselend werk, omdat je steeds weer andere verbanden moet maken. Ook werk je met verschillende stenen en allerlei kleuren specie.’

Waar moet je goed in zijn als metselaar? 

‘Het is handig als je een beetje logisch kunt nadenken. En je moet heel precies zijn. Als je je werk afraffelt, zie je het meteen. Een scheve steen moet er direct uit, want metselwerk zit natuurlijk vast voor altijd.’

Je werkt nu bij HSB Bouw. Leuk? 

‘Harstikke leuk! Mijn collega’s zijn stuk voor stuk geweldig. Ze helpen me allemaal. HSB Bouw is een bedrijf met echte vakmannen, van wie ik superveel leer. We maken ook veel mee met elkaar. Zo hebben we weleens een muur gemetseld, terwijl het steeds harder ging waaien. Stonden we tegen die muur aan om te voorkomen dat-ie zou omvallen. Maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Dat soort situaties vergeet je niet snel!’

‘Bij kleine muurtjes zegt mijn leermeester inmiddels: doe het zelf maar’

In de praktijk word je begeleid door je leermeester. Wat leer je van hem?

‘Mijn leermeester zit al 36 jaar in het vak en kan bijna blind een muurtje metselen. Zijn snelheid wil ik graag bijbenen, dat gaat elke dag weer iets beter. Door goed naar hem te kijken, word ik steeds sneller en verbeter ik mijn techniek. Vaak werken we samen aan een muur. Nu ik het werk een tijdje doe, mag ik steeds meer zelf mijn gang gaan. Bij kleine muurtjes zegt mijn leermeester inmiddels: doe het zelf maar. Als je vragen hebt hoor ik het wel.’

Hoe bevalt de combinatie van vier dagen werken in de praktijk en één dag school?

‘Ik ben niet zo’n fan van school, maar ik vind het wel belangrijk om vakkennis op te doen. Dat heb je nodig om een echte vakman te worden. Als je in de toekomst een tekening in je handen krijgt, moet je die kunnen begrijpen. Je moet de maten kunnen omrekenen en zelfstandig kunnen werken.’

Hoe ziet een werkdag van een metselaar eruit?

‘Elke ochtend sta ik om 5.00 uur op. Om iets over zessen word ik opgehaald om naar de bouwplaats te gaan. We beginnen om 6.50 uur en om 15.30 uur zijn we klaar.’

Om 5.00 uur je bed uit! Dat was zeker wel even wennen?

‘Dat viel mee hoor, ik was sowieso al geen uitslaper. Een ritme van vroeg opstaan en vroeg naar bed bouw je snel op. En ik vind mijn werk ook gewoon harstikke leuk, dus ik heb het er graag voor over.’

‘Bijzonder metselwerk vind ik leuk om te doen: vormen maken met verschillende stenen, metselwerk dat uitsteekt of inhammen heeft’

Noem eens wat mooie projecten die je tot nu toe hebt gedaan?

‘Ik heb nu twee projecten gedaan. Eerst werkte ik in Zaandam aan de bouw van het ziekenhuis. Daar metselde ik veel lange muren en kon ik echt aan mijn tempo werken. Nu werk ik in Amsterdam Noord aan een nieuwbouwproject met kleine flats. Daar ben ik juist vooral kleine muurtjes aan het maken. Meer het pietje-precies-werk.’

Wat vind je de leukste kant van je werk?

‘Bijzonder metselwerk vind ik leuk om te doen: vormen maken met verschillende stenen, metselwerk dat uitsteekt of inhammen heeft. Je moet je aandacht er goed bijhouden en je krijgt een bijzonder resultaat.’

Het klinkt ook als een creatief vak… 

‘Ja, dat is het ook. De architecten maken elke keer wat leuks van het ontwerp. Ik zie vaak dingen die ik nog niet eerder heb gezien. Je maakt elke keer weer iets anders en daardoor verveelt mijn werk nooit.’

Wat zijn je toekomstplannen?

‘Voorlopig blijf ik lekker metselen. Ik ben heel tevreden met mijn opleiding en met mijn werk bij HSB Bouw. Als ik in de toekomst een ervaren metselaar ben, zou ik ook wel jongeren willen begeleiden als leermeester.’