Wat doe je als school niet je ding is, maar je wel graag een diploma wilt? Bo Ford-Jones besloot om schilder te worden. Hij leert het vak bij Bouwmensen. Lekker praktijkgericht!

Bo Ford-Jones (20) gaat voor een waardevol diploma! Hij volgt de Schildersvakopleiding Niveau 2 bij Bouwmensen.

Je bent aan het leren voor schilder. Hoe ben je in het vak gerold?

‘‘‘Ik had vroeger helemaal geen zin in school en kon me moeilijk concentreren. In het laatste jaar kreeg ik de keus: of van school af, of gaan voor een diploma. Binnen een jaar haalde ik een diploma voor horeca-assistent. Maar ik wilde niet verder in de horeca. Ik ben toen loten gaan verkopen op straat en gewerkt voor goede doelen. Het was harstikke leuk werk, maar door corona werd het lastiger. Ik wilde iets anders!’

‘Na een paar weken leren in de werkplaats, kon ik aan de slag bij een leerbedrijf’

Hoe kwam je op het idee om schilder te worden?

‘Mijn stiefvader is timmerman en heeft een eigen zaak. Hij is vroeger zelf schilder geweest en hij zei: “misschien is schilderen iets voor je”. Ik ben naar een schildersbedrijf gegaan om twee weken mee te lopen. Ik vond hartstikke leuk en heb me ingeschreven bij Bouwmensen. Na een paar weken leren in de werkplaats, kon ik aan de slag bij een leerbedrijf.’

En hoe bevalt het bij je leerbedrijf?

‘Heel goed! Met mijn collega’s heb ik altijd leuke gesprekken en ik kan altijd mijn ei bij ze kwijt. De oudere personen in de ploeg hebben mooie verhalen over wat ze hebben meegemaakt. Ook krijg ik veel tips van hen. We schilderen huurwoningen van woningbouwverenigingen en zijn nu zes maanden bezig in Almere Poort.’

‘Mijn docent is niet superstreng, maar hij verwacht wel wat van je’

Hoe helpen die oudere collega’s in de ploeg je precies? 

‘Ze delen hun ervaring, waardoor je nog beter leert schilderen. Maar ze vertellen ook hoe kunt reageren op een boze reactie. Soms heb je te maken met bewoners die geen zin hebben om mee te werken. Trek het je niet persoonlijk aan, is de boodschap. Door de juiste reactie te geven krijg je een zo’n bewoner vaak wel mee. Dit vak leer je pas echt in de praktijk. Goed schuren, schilderen, behangen en spuiten leer je niet uit een boek.’ 

Maar op school leer je ook van alles… 

‘Jazeker! Mijn docent is niet superstreng, maar hij verwacht wel wat van je. Hij gaat niet achter je aan lopen als je niet doet wat er wordt gevraagd. Maar als ik hulp nodig heb, kan ik altijd bij hem terecht. Hij heeft geduld en kan goed uitleggen. Hij is zelf meer dan 20 jaar schilder geweest. Ik kan hem echt aanraden als docent!’  

Wat vind je het leukst aan je vak? 

‘Dat elke dag anders is en dat ik veel nieuwe mensen leer kennen. Ook het contact met klanten is leuk. Bij het project in Almere, ontmoet ik vrolijke en behulpzame mensen. Ze vinden het prima om de deur even open te laten om het schilderwerk goed te laten drogen en bieden je koffie aan. In Amsterdam heb ik dat weleens anders meegemaakt. Mensen die de deur met tegenzin opdoen en meteen weer dicht zodra je klaar bent. Dat gaat natuurlijk plakken en verpest het schilderwerk. Ik word er blij van als mensen tevreden zijn en mijn werk mooi vinden.’

‘De kans dat je in een bedrijf kan werken, wordt met een opleiding veel groter’ 

Waar moet je aan wennen als je schilder bent? 

‘Je moet wel een beetje tegen kou kunnen. Ik had er zelf geen moeite mee. Ik was al wat gewend door mijn werk in de sales. In het begin zei ik weleens: ik zou wel iedere dag zon willen! Maar als het dan ineens 30 graden is, praat je wel anders, haha! Als het warm is, moet je ook nog eens echt goed schilderen. Je werk droogt zo snel dat je foutjes minder makkelijk kunt aanpassen. Als het sneeuwt heb je weer het voordeel dat je meteen twee weken vrij bent!’

En verder? 

‘Als je buitenschilder bent, zoals ik, is hoogtevrees niet zo handig. Je staat vaak op ladders en steigers. Mijn recordhoogte is op dit moment zeven meter. Verder moet je een beetje kracht hebben. Sjouwen met ladders en grote emmers verf hoort ook bij je werk.’  

Hoe groot is de kans op het vinden van een baan als schilder? 

‘Kijk, iedereen kan een schilder zijn. Online kun je zo leren hoe je moet schilderen. Maar als je een opleiding volgt, word je gekoppeld aan een bedrijf. De kans dat je een baan krijgt bij een bedrijf, wordt met een opleiding veel groter.’ 

Hoe zie jij je toekomst als schilder?

‘Eerst wil ik meer ervaring opdoen in het bedrijf waar ik nu zit. Ik ben gewoon hartstikke blij op de plek waar ik nu werk. En er valt nog zoveel te leren, dus ik ben nog lang niet uitgekeken.’