Terug naar alle opleidingen

Niveau 2 en 3 | MBO

Metselaar

Ben jij creatief? Een pietje-precies? En houd je wel van een beetje puzzelen? Als metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot de nok van het dak. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Als metselaar maak je mooi en sterk metselwerk. Je verlijmt ook kalkzandsteenelementen. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Want meestal werk je samen met een collega of in een ploeg. Een onmisbare eigenschap als metselaar is dat je het werk ziet. Ben je klaar met een klus? Dan weet jij precies waar je weer verder aan de slag kunt. Durf jij deze uitdaging wel aan? Dan is de metselaar opleiding echt iets voor jou!

Inschrijven voor deze opleiding

Metselaar niveau 2

Als metselaar ben je onmisbaar in de bouw. Tijdens de metselaar opleiding leer je hoe je bouwtekeningen leest en hoe je moet metselen en voegen. Je komt ook alles te weten over de verschillende steensoorten, lijmen en species. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

 • De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Dat is goed te overzien.
 • Tijdens de opleiding volg je een stage of werk je bij een erkend leerbedrijf. Je ontvangt dus een stagevergoeding met een BOL opleiding of salaris met een BBL opleiding.
 • Je doet veel vakkennis op. Zo leer je hoe je met diverse metselverbanden mooie rechte en gebogen muren metselt.
 • Ook leer je hoe je spouw- en enkelsteens muren bouwt en ruimte voor kozijnen uitspaart.
 • Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Allround metselaar (niveau 3).

Wat zijn toelatingseisen van de opleiding?

Wil je de metselaar opleiding volgen? Dan heb je 1 van de onderstaande diploma’s nodig:

 • een entreeopleiding;
 • een diploma vmbo Basisberoepsgerichte Leerweg;
 • een diploma Assistent Bouw en Infra;
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Doorleren na deze opleiding

Met je diploma Metselaar (niveau 2) kun je doorstromen naar de opleiding Allround metselaar (niveau 3). Dan ga je ook aan slag met voegen, tegelzetten en stucen. Daarna ben je nóg breder inzetbaar. Heb je beide opleidingen gedaan? Dan kun je nog verder leren. Binnen de bouw zijn er volop mogelijkheden, op kantoor of in de buitendienst bijvoorbeeld. Of misschien wil je aan de slag in de uitvoering of als werkvoorbereider. Binnen de bouw kun je nog alle kanten op. Waar wacht je nog op?

Allround metselaar niveau 3

Tijdens de opleiding metselaar niveau 3 kies je uit 3 verschillende richtingen: nieuwe metseltechnieken, herstel en restauratie, en aan- en verbouw. Je focust je op een bepaald vakgebied en wordt zo een echte specialist. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

 • De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Dat is goed te overzien.
 • Tijdens de opleiding volg je een stage of werk je bij een bouwbedrijf. Je ontvangt dus een stagevergoeding met een BOL opleiding of salaris met een BBL opleiding.
 • Je doet veel vakkennis op. Zo leer je hoe je met diverse metselverbanden en vlechtingen mooie rechte en gebogen muren metselt.
 • Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra op niveau 4.

Wat zijn toelatingseisen van de opleiding?

Wil je de opleiding allround metselaar op niveau 3 volgen? Dan heb je het volgende diploma’s nodig:

 • diploma verwante basisberoepsopleiding (mbo, niveau 2)

Doorleren na deze opleiding

Met je diploma Metselaar (niveau 3) kun je doorstromen naar de opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra. (niveau 4). Dit is de ideale vervolgopleiding als je door wilt groeien naar de rol van uitvoerder. In 1,5 tot 2 jaar kun je een erkend mbo-diploma op niveau 4 halen. Een korte en praktijkgerichte opleiding waarbij je veel nieuwe kennis opdoet. En een uitstekende manier om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Binnen de bouw zijn ze altijd op zoek naar enthousiaste vakmensen. Dus waar wacht je nog op?

Inschrijven voor opleiding tot metselaar

 • DD slash MM slash JJJJ