Een beetje schilderen kan iedereen. Maar schilderen als een prof is andere koek! Daar is Abdel van overtuigd. Hij is eerstejaars en krijgt het vak steeds beter in de vingers.

Abdel Ahmed (19) volgt de schildersvakopleiding niveau 2 en werkt bij een bedrijf dat particuliere woningen opknapt.

He Abdel, jij wilt schilder worden… Hoe kwam je daarbij?

‘‘Op de middelbare school wist ik niet wat ik wilde worden. Totdat een vriend zei: ik zou voor schilder gaan. Dat zette mij aan het denken. Ik had mijn vader al eens geholpen het schilderen van ons huis. En dat vond ik oprecht leuk! Daarvoor wilde ik altijd beveiliger worden, maar dat is er niet van gekomen. Het leek me toch een beetje saai, want je staat veel stil. Als schilder ben je de hele dag lekker bezig.’

Wat vind je leuk aan het schildersvak?

‘‘Ik ging naar de open dag van Bouwmensen om te kijken wat ik leuk vond. Timmerman of schilder leek me ook interessant. Totdat ik bij een paar gemetselde muurtjes stond. Ik keek ernaar en ik was overtuigd: ik wil metselaar w‘Ik vind eigenlijk alle taken leuk. Schoonmaken, schuren en schilderen. Je bent altijd lekker bezig, ontmoet nieuwe mensen en werkt steeds ergens anders. Het is nooit saai. Verder is het leuk dat je jezelf steeds weer kunt overtreffen. Ik word steeds beter in mijn vak.’

‘Een professionele schilder weet wat hij doet en welke materialen hij moet gebruiken’


Wat maakt jou een prof in het schilderen?

‘Een goede schilder zorgt voor perfect voorwerk, alleen dan wordt het schilderwerk echt mooi. Een beetje schilderen kan iedereen. Maar een professionele schilder weet wat hij doet en welke materialen hij moet gebruiken. Zakkertjes in mijn schilderwerk zijn uit den boze, haha!’

Waar word je blij van in je werk?

‘Je wordt er wijzer van. Ik weet veel meer dan voorheen. Daardoor hoef ik niet elk dingetje meer te vragen aan een ‘Van de klanten! Als klanten vriendelijk zijn, geeft mij dat energie om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Hoe positiever de sfeer, hoe beter het gaat.’

Wat is het leukste project dat je tot nu toe hebt gedaan?

‘Een tijdje geleden schilderden we een grachtenpand in Haarlem. We moesten de buitenkant schilderen: daklijsten, kozijnen en deuren. De bewoonster was er echt blij mee en gaf ons zelfs een fooi.’

Waarom koos je voor de opleiding bij Bouwmensen? 

‘Toen ik er voor het eerst binnenkwam vond ik de sfeer meteen goed. Klein en fijn! Alles is makkelijk te vinden en ik maak met iedereen wel een praatje. Een goede vriend heb ik hier leren kennen.’

‘Ik voelde me meteen thuis bij Bouwmensen’


Wat vind je goed aan de opleiding?

‘Vooral de manier waarop ze mensen opvangen. Ik heb een vaste docent en ik ben heel blij met hem. Als je ergens moeite mee hebt, helpt hij je altijd.’

Hoe kwam je aan een leerbedrijf?

‘De school helpt je met zoeken. En er gaat ook iemand met je mee naar het sollicitatiegesprek. Dat was prettig, maar ik had het ook best alleen gekund. Tijdens het gesprek stelt het leerbedrijf je allerlei vragen. Je moet bijvoorbeeld vertellen wat je kwaliteiten zijn en wat je in de eerste zeven weken op school hebt geleerd.’

Dus je leert eerst de basisvaardigheden op school, voordat je aan de slag gaat in de praktijk? 

‘Ja dat klopt. Op school heb je een praktijkruimte waar je van alles leert over schilderen. Je krijgt bijvoorbeeld een deur, die je moet schilderen. De andere keer leer je plamuren, of met de brander werken.’ 

Hoe bevalt het leren bij een bedrijf je? 

‘Heel goed! Ik werk nu bij een klein schildersbedrijf. Toevallig waren we gisteren net klaar met het schilderen van een woning.’ 

En… een tevreden klant? 

‘Jazeker, het ging supergoed! Het werk ging lekker en alles zit weer strak in de verf. Daar was de klant heel blij mee. We schilderen woningen voor particuliere klanten. Meestal doen we het buitenschilderwerk.’ 

Wie zijn ‘we’ precies? 

‘Ik en mijn stagebegeleider. We werken altijd met zijn tweeën. Elke ochtend om 7.00 uur komt hij me ophalen en rijden we samen naar de klus.’   

Het gevoel dat je steeds beter wordt, geeft energie

Wat leer je van je stagebegeleider?

‘Ik heb er tot nu toe vier gehad. Vooral van mijn eerste stagebegeleider heb ik veel geleerd. De tips die hij me heeft gegeven, probeer ik nog steeds zoveel mogelijk te gebruiken. Netjes tegen klanten praten, zorgen dat je werkplek geen rommel wordt. En hij heeft mij ook geleerd hoe je jezelf kunt motiveren.’ 

Hoe doe je dat dan? 

‘Door elke dag te kijken waar ik nu sta in mijn vak en waar ik wil zijn in de toekomst. Het gevoel dat je steeds beter wordt, geeft energie!’ 

Wat zijn je toekomstplannen eigenlijk? 

‘Ik wil zoveel mogelijk dingen doen die ik leuk vind. Naast het schilderen, ben ik bezig met filmen. Ik werk als cameraman voor mijn neef die in de videoproductie zit.’ 

Wat ga je na je opleiding doen? 

‘Ik heb altijd gedacht dat ik zzp’er wilde worden. Daar denk ik nu anders over. Eerst wil ik nog een jaartje of drie ervaring opdoen in een bedrijf. Daarna zie ik wel verder.’ 

Hoe groot schat jij je baankansen? 

‘Er is altijd werk in het schildersvak! Honderd procent zeker!’