Na de middelbare school koos Iris voor een bloemistenopleiding. Daarna werkte ze een tijd in de bloemen. Totdat ze het roer omgooide! Timmerman worden is haar droom. En ze timmert hard aan de weg om die droom uit te laten komen.

Via een omweg heeft Iris Meerhoff (24) haar droomberoep gevonden. Nu volgt ze de opleiding voor Timmerman.

Hé Iris, hoe zullen we je noemen: timmerman of timmervrouw?

Haha! Ik zeg altijd timmerman, want de opleiding heet ook zo.’

Je bent 24 jaar en eerstejaars. Dan heb je vast eerst iets anders gedaan…  

‘Ja, dat klopt. Na de middelbare school volgde ik een bloemistenopleiding. Daarna heb ik een tijd in een bloemenwinkel gewerkt. Ik vond het jammer dat je als bloemist niets blijvends maakt. Een mooi boeket gooi je na een week weer weg. Je maakt lange dagen, terwijl er niet veel te verdienen valt. Ik zag me dat niet de rest van mijn leven doen.’

Hoe kwam je erbij om timmerman te worden? 

‘Het vak heeft me altijd aangetrokken. Net als vrachtwagenchauffeur. Dat had in eerste instantie mijn voorkeur. Autorijden kon ik al, terwijl ik amper wist wat een schroeftol was. Maar vrachtwagenchauffeur leek mij toch iets te passief. Ik ben sportief en graag in beweging. Daarom heb ik nog een jaar de politie geprobeerd, maar dat was niet wat ik ervan had verwacht.’

‘Ik vind het leuk om dingen uit te proberen en op te lossen’ 


Wat trok je over de streep om voor het timmervak te kiezen? 

‘Mijn vriend is timmerman en werkt als zzp’er. Ik zie hoe leuk hij het vindt om elke dag aan het werk te gaan. Zelf vind ik het leuk om dingen uit te proberen en op te lossen. Mijn vriend gaf mij het laatste zetje om ervoor te gaan.’

En dus schreef je je in bij Bouwmensen? 

‘Niet meteen. Eerst heb ik HSB Bouw gebeld en gevraagd of ik een dag mee kon lopen op de bouwplaats. Ze waren daar meteen enthousiast en boden me een plek aan. In november 2020 kon ik beginnen met leren in de werkplaats bij Bouwmensen. In twee maanden tijd heb ik een goede basis gelegd om in de praktijk aan de slag te gaan.’

Wat doe je zoal bij HSB?

‘Ik begon bij het ziekenhuis in Zaandam, waar ik vooral bezig was met het monteren van prefab elementen. Niks voor mij! Ik had gelukkig de kans om overgeplaatst te worden naar een klein woningbouwproject in Ilpendam. Nu timmer ik knieschotten en ik maak panlatten op het dak. Ik ben dus veel aan het timmeren, zagen en meten. Het bevalt me supergoed!’

‘Het is leuk om vertrouwen te krijgen en steeds meer zelf te mogen doen’


Hoe word je begeleid op de bouwplaats? 

‘Ik heb een vaste leermeester met wie ik de hele dag meeloop. Hij leert me van alles en laat me zelf taken uitvoeren. Het is leuk om vertrouwen te krijgen en steeds meer zelf te mogen doen. Ook bij mijn andere collega’s kan ik altijd terecht.’ 

Je bent nog aan het leren, maar verdien je intussen al wat? 

‘Ja zeker! Een volwaardig loon is het niet, maar het is wel een heel stuk meer dan een stagevergoeding. Sinds kort woon ik op mezelf. Daarom heb ik nog wel een bijbaantje bij de Praxis om rond te komen.’

Wat vind je het leukst aan het vak?

‘Dat je veel buiten werkt en met je handen bezig bent. Ik ben graag aan het meten en zagen. Het grote verschil met bloemen, is dat je als timmerman iets blijvends maakt. Ik vind het ook heel lekker om vijf dagen in dezelfde broek rond te kunnen lopen, haha!’

Waar moet je goed in zijn als timmerman?

‘Je moet goed vooruit kunnen kijken en kunnen denken in oplossingen. Er zijn 101 manieren om iets op te lossen en dat maakt het voor een beginner soms lastig. Iedereen vindt zijn eigen manier de beste. Een beetje ruimtelijk inzicht is ook handig om te hebben.’

‘Als iemand me in woorden iets uitlegt, begrijp ik het soms na tien keer nog niet. Maar als ik het dan voor me zie, valt direct het kwartje’

Zit je veel met je neus in de boeken?

‘Nee, helemaal niet. Het meeste leer ik in de praktijk. Als iemand me in woorden iets uitlegt, begrijp ik het soms na tien keer nog niet. Maar als ik het dan voor me zie, valt direct het kwartje. Op school krijg je theorievakken zoals mechanica, natuur- en wiskunde en Nederlands. Ook krijg je vaktheorie: alles wat je moet weten over timmerwerk. Tekenen vind ik een van de lastigste vakken. Als ik begin zie ik er soms als een berg tegenop. Maar als ik daarna een goed cijfer heb, denk ik meestal: dat viel eigenlijk best mee.’

Een vrouw in de bouw is best zeldzaam. Wat vind je daarvan?

‘Het maakt mij niet uit. Ik voel me thuis tussen de mannen en houd zelf ook wel van flauwe grappen. Ik vind het jammer dat meisjes vaak automatisch in de richting van kapper of verzorgende op worden gestuurd. Als ik had geweten dat het zo’n leuk vak is, had ik er eerder voor gekozen! Door nieuwe materialen en gereedschappen is het ook lang niet meer zo zwaar als vroeger. Als je van actief werk houdt en graag iets moois maakt, ga er dan voor!’